Stortingslønnen bør ikke økes – heller tvert imot

Grunnbeløpet i Folketrygden 2018 er 93 634. Denne satsen vedtas av Stortinget og utgjør en fastsatt sum som brukes som grunnlag for beregning av trygd og pensjon. Normalt justeres grunnbeløpet hvert år i mai måned. Dette burde også være et godt utgangspunkt for utregning av stortingslønnen. 8G er 749 072 kroner, og er etter min mening et særdeles godt utgangspunkt.

Gjennomsnittlig månedslønn for alle ansatte kvinner og menn i ulike sektorer er 531 720 kroner viser tallene for 2017. En grunnlønn for stortingsrepresentanter på 749 072 kroner ville dermed være ca 40% over gjennomsnittslønnen i Norge. I dag ligger lønnen på 928 602 kroner. Det er 75% over gjennomsnittet i Norge, og lønnskommisjonen mener den bør ytterligere opp. Det samtidig som Stortinget ber om moderasjon i befolkningen ellers. Et slikt hopp vil skape større avstand mellom nordmenn flest og politikerne som skal representere dem.

Penger bør ikke være den største motivasjonen for å bli stortingsrepresentant. Vi har stortingsrepresentanter som tross alt aldri går på talerstolen, men kun bidrar til demokratiet ved å møte opp og avgi sin stemme. Selvfølgelig skal man kompenseres for at man setter livet på hold i fire år, og selvfølgelig skal man kompenseres for å jobbe ugunstige arbeidstimer og det offentlige søkelyset du blir utsatt for. Det bør likevel være sammenheng med resten av samfunnets lønns- og arbeidsvilkår.

Alle er enige om at en sykepleier fortjener lønnen sin. En spesialsykepleier med 10 års erfaring runder akkurat 500.000 i lønn, etter fjorårets lønnsforhandlinger. Også disse jobber ugunstige arbeidstimer, og har et høyt press på seg. Det gir dem derimot ikke like gode pensjonsordninger, eller utsikter til høye stillinger i offentlig eller private bedrifter om de må skifte yrke. Ei heller en god etterlønnsordning.

Det er viktig å få inn mennesker fra alle samfunnslag, men om de drives inn i politikken av håpet om millionlønn – fremfor et reelt ønske om å gjøre endringer for det bedre i samfunnet – er jeg usikker på om jeg ønsker dem velkommen. Personlig foretrekker jeg i hvert fall en som har engasjement foran lønnsvilkår for å innta Løvebakken.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..