Kategorier
Blogg

Sumaya Jirde Ali og venstresidens dobbeltmoral

Hets og sjikane er aldri greit. Det er heller ikke ekstrem retorikk. Ingen av delene ser ut til å være aktuelt når det er snakk om Sylvi Listhaug, men er du som Jirde Ali, en somalier med mørk hud, i tillegg er muslim, og er under 21, har du frikort på det meste. Det er inntrykket jeg sitter igjen med etter de siste par dagene på sosiale medier.

Jidre Ali mente, i debatt med Listhaug, at det var daværende innvandringsminister sine følgere som stod for sjikanen mot henne, og at Listhaug derfor burde ta sterkere avstand fra deres ytringer. Selv har jeg ikke sett Jirde Ali ta avstand fra hetsen som Listhaug har møtt i sosiale medier, tvert imot har hun gått ut og sagt «fuck Sylvi Listhaug». Dette kan jo ha sammenheng med at Jirde Ali også har uttalt «fuck diplomatisk debatt», og trolig ikke er særlig interessert i å være et balansert og positivt tilskudd i debatten.

Unnskyldningen for retorikken til Jirde Ali er at hun er opprørsk ungdom, visstnok, selv om hun med sine 19 år fremstilles som en voksen og modig stemme, men likevel altså må beskyttes som et barn. Retorikken blir omtrent på samme måte som de 18 år gamle «asylbarna», som venstresiden tidligere har forsøkt å vinne sympati for. De som ikke skal returneres til hvor vi sender våre egne 18 år gamle menn og kvinner i krigen for å dø for deres frihet. Begrepet barn, ungdom og voksen har tydeligvis en veldig flytende mening hos den norske politiske venstresiden.

Det var ingen på venstresiden som ropte om opprørsk ungdom da forslagene til FpU i Agder om egenbetaling på abort dukket opp, eller forslaget om at alle bør få bære våpen i det offentlige rom. Da rant sosiale medier over av venstresidenes negative omtale. Strikken skal nemlig kun strekkes når det som fremmes er politisk korrekt. Når det er hat og negativ retorikk som rammer Sylvi Listhaug, høyresidens politikk eller den hvite majoriteten. For som George Gooding skriver på sin blogg er det en stor grad av rasisme mot hvite i retorikken fra Jirde Ali.

Hetsen som Sumaya Jirde Ali møter i kommentarfeltet i sosiale medier er ikke akseptabelt. Trusler, sjikane og hat er, som jeg innleder med, aldri greit. Det er derimot ikke slik at alle stemmer er like viktige i samfunnsdebatten, og jeg mener det finnes langt flere stemmer som er langt bedre og viktigere for innvandrerkvinner enn Jirde Ali. Linda Noor og Shoiab Sultan, for å nevne noen. En skribent fra Klassekampen, nettstedet som trekkes frem sammen med Resett og bloggen til Hanne Nabintu Herland av den russiske ambassaden som anbefalte nettsteder for alternative medier, er trolig ikke det innvandringsdebatten virkelig trenger.

Den ukritiske hyllesten av en slik debattant som Jirde Ali er jeg sterkt kritisk til. Det har hverken med hudfarge, kjønn, religion eller alder å gjøre, men rett og slett hvilken retorikk vi ønsker og forventer i det offentlige rom av de som ønsker å benytte seg av ytringsfriheten vi har her i landet. At en samlet venstreside velger å hoppe bukk over dette, ja, faktisk forsøker å unnskylde det, skuffer meg.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..