– Det er jo ikke noe annet å gjøre

En ungdomsklubb er fremdeles savnet blant ungdommene i Os.

På treningssenteret i dag traff jeg på to unge gutter, som jeg opplever alltid er på treningssenteret samtidig som meg – uavhengig av hvilke dager jeg er innom. Det førte selvfølgelig til at jeg, nysgjerrig som jeg er, valgte å spørre dem om de faktisk var innom hver eneste dag, eller om det kun var tilfeldigheter? «Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, men fredag har vi fri», var svaret jeg fikk. Når jeg kommenterte at det står respekt av en slik innsats fikk jeg tilbake; «Det er jo ikke noe annet å gjøre.»

For meg var det en tankevekker, fordi jeg har etterlyst – og egentlig hatt lyst til å gjøre noe for å få til en aktivitetsklubb på ettermiddagene i Os sentrum (men ikke funnet kapasiteten til å gjennomføre). Jeg respekterer mennesker som Veronica Halhjem, som har fått opp et fantastisk tilbud som Tag the Floors Dansestudio, og har klart å vedlikeholde tilbudet. Det er krevende å engasjere seg slik, men gir utrolig mye tilbake til de ungdommene som får slike tilbud.

Den gamle brannstasjonen virket for meg som et ideelt sted, men ville krevd for mye ressurser å få i stand igjen og må nå også vike for fremtidens planer. Tanken på en møteplass for ungdommer utenfor den digitale verden er likevel noe jeg håper at vi som kommune kan finne plass til. Iblant trengs det ikke mye mer enn en sofa. Det å lære seg mellommenneskelig kommunikasjon ansikt til ansikt er noe vi får for lite av i dag. Ikke bare ungdommer, men også vi som begynner å bli eldre er blitt mer vant til å forholde oss til «sosiale» medier.

Den relasjonen mellom voksen og barn er også langt fra hva den tidligere var. Noen bånd som jeg tenker er viktige. Det var vanligere før å tilbringe tiden med både foreldre og eldre søsken i felles aktiviteter. Om enn bare når vi ble samlet av fredagskylling servert i aliminiumsbeholderen og hadde leid moviebox og en film med dårlig oversatt engelsk tittel. Overgangen til å sitte i hvert sitt rom, med hver sin skjerm, og hvert sitt innhold, gir større frihet, men mindre samhold?

Det er viktig å ta vare på møteplassene. Kommunen sin oppgave bør også være å skape samhold og fellesskapsfølelse. Ikke minst er ofte ungdomsklubber forebyggende. For hva driver alle de andre ungdommene med? De som ikke er fornuftige og velger trening, fremfor alternativer.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..