Kategorier
Blogg

Media er en del av grunnmuren i demokratiet

Journalister er av mange uglesett og forhatt, spesielt av høyresiden i norsk politikk. Venstrevridde medier har vært en argumentasjon for det som oppfattes som negativ og ensidig vinkling mot blant annet Fremskrittspartiet og Høyre.  Noe som er et forståelig argument når vi vet at journalistene blir «rødere». Samtidig må vi ha troen på at journalistene klarer å opprettholde sitt samfunnsansvar som en objektiv nyhetsformidler. Det er nemlig avgjørende for demokratiet.

Mediene sin oppgave i demokratiet er å påpeke feil og mangler i samfunnet, og den politiske situasjonen til en hver tid. De skal avsløre offentlighetens mangler, og eksponere disse, slik at politikerne kan rydde opp i de feil som begås. Media skal være folkets etterforskere for å få frem sannheten, i hvert fall slik jeg ser det. Når et politisk forslag legges frem, som får konsekvenser for befolkningen, bør mediene gå inn i materialet og redegjøre for konsekvensene. Det samme gjelder offentlige institusjoner sin pengebruk, mangel på ressurser, eller feilvurderinger i enkeltsaker.

Internett og sosiale medier har endret hvordan vi mottar nyhetsdekningen, og algoritmer i Facebook og Google har endret hvordan vi oppfatter verden. I stor grad får vi servert det vi ønsker å se. Det enkleste eksperimentet du kan gjøre er å gå inn en dag eller to og like kattevideoer, og grupper på Facebook med kattevideoer. De kommende dagene etter vil du få forslag om en ny kattevideo med jevne mellomrom. Så er ikke morsomme kattevideoer det verste du kan få opp i nyhetesfeeden. Da er det verre når du begynner med konspirasjonsteorier om Barnevernet, jødehat, anti-vaksine sider, eller lignende. De fleste fordommer kan i dag bekreftes av både nettgrupper, såkalte forskere, bloggere og alternative medier.

Selvfølgelig skriver også vanlige medier om saker som de mener at deres publikum ønsker å lese. Begrepet «klikkjournalistikk» er noe de fleste er kjente med. Tilpasningen til en ny hverdag hvor nettsiden til en avis skal oppdateres med nytt innhold hver time er også blitt til minutt for minutt underholdning på TV. Spørsmålet er selvfølgelig hvor interessant noen av delene er. Leseren går gjerne heller inn på en gratis blogg og får dekket behovet for å bekrefte sine fordommer et sted, fremfor å betale 99 kroner måneden for et abonnement på Bergens Tidende hvor det gjerne er en journalist som er kritisk til det man ønsker skal være sant (eller påstår å vite pga. egendefinerte kilder).

Det var NRK som gikk inn i det rumenske tiggermiljøet i Bergen i Brennpunkt sitt «Lykkeland» og Bergens Tidende sin dekning av «Dark room saken» gav oss et innblikk i strukturelle mangler i politiet. Slike saker ville kanskje aldri blitt belyst skikkelig om det ikke var for gravende journalister. Selvfølgelig når ikke mediene frem over alt, og selvfølgelig vil noen saker bli fremstilt uforholdsmessig. Personlig leser jeg også utenlandske nyhetsformidlere som BBC, Washington Post, The New York Times og Huffington Post, for å nevne noen. Det gir meg et bredere spekter, og et større perspektiv. Spesielt på områder som handler om utenrikspolitikk og verdensbildet. Journalisten er likevel viktig i demokratiet, og det må vi ikke glemme.

Abonner i det minste på en av lokalavisen, er mitt råd. Selv betaler jeg både for BA, Bergens Tidende og Os & Fusaposten. Søk kilder og opplysninger utover din komfortsone. Les i tillegg Resett om du vanligvis leser Klassekampen, og omvendt. La deg irritere og vær uenig med en journalist, eller en fremstilling av en sak. Engasjer deg gjerne, men ikke vær vulgær eller la din ideologi eller mening overskygge fakta og saksopplysninger som kommer frem. For demokratiet er avhengig av fakta, og journalister og media er de beste til å få fremstilt fakta.

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..