Kategorier
Blogg

Digital markedsføring, og digital mobbing

Nå i februar begynte jeg på studier i digital markedsføring på deltid. Målet mitt er å lære mer om hva sosiale medier kan brukes til for å fremme bedrifter sin tilstedeværelse på i den nye digitale hverdagen. Mulighetene til å nå frem til nøyaktig de brukerne vi ønsker, med et spisset budskap er målet for de fleste bedrifter på området. Samtidig leser jeg hvordan den nye arenaen benyttes til å utvidet mobbing, trakassering og hets. 

Det er slik at jeg er gammel nok til å huske tiden før internett. Når vi vokste opp med en hjemmeværende mor, som laget hjemmelaget mat. Hvor vi syklet (uten hjelm) og gikk til skole og trening. En tid hvor nyheter spredte seg så mye seinere, og alt gikk litt tregere, som når postkort fra mormor og morfar på ferie gjerne ikke kom frem før de selv var kommet tilbake. Fordelen var selvfølgelig den at også mobbingen stoppet når det ringte ut fra siste time, eller i hvert fall når turen hjem fra skolen var unnagjort. Det var mulig å gjemme seg på kjøkkenet hos mor, sette seg på rommet og lese en bok eller finne frem tegnesakene – og nyte friheten fra de som mobber. I dag er ikke det alltid like lett.

Sosiale medier, som følger oss hvor vi måtte gå, på smarttelefonen i lommen gir oss uendelige muligheter i positiv og hurtig kommunikasjon. Det er dessverre også slik at den samme kommunikasjonen kan misbrukes. En falsk konto i ditt navn som sprer løgner om deg, eller kanskje anonyme forum hvor det deles meldinger og snakkes om deg med fullt navn. Alt for mange historier har dukket opp i mediene i seinere år, og de vil fortsette å komme om vi ikke tilegner oss bedre forståelse rundt hva barna driver med når de logger seg på internett.

Min mor har vært unik gjennom oppveksten min, og jeg har mye å takke henne for. Når jeg begynte å gå ut i helgene, og gjerne kom seinere hjem, etter at jeg begynte på ungdomsskolen, satt hun alltid og ventet på meg med to brødskiver og et glass kald melk når jeg kom hjem. På den måten klarte hun å kontrollere at jeg aldri kom hjem beruset, i hvert fall ikke med høy promille, fordi hun var en kontroll, men også en sikkerhet. Den samme formen for tilstedeværelse er definitivt ikke like lett å utøve på nettet, men det finnes definitivt tiltak. Redd Barna presenterer en del av det materiellet de har bygget opp på sine nettsider, og jeg anbefaler på det sterkeste å lese en del av dette hvis du har barn med smarttelefoner eller egen PC.

Den fysiske mobbingen er en ting. Det å få et slag i magen er tungt, men blåmerker og sår vil alltid forsvinne og gro igjen. De mentale arrene er alltid vanskeligere å helbrede, og det er i stor grad psykisk og mental mobbing som foregår i de sosiale mediene. I stede for et slag i magen går man konstant og venter på hvor, og hva, det neste angrepet kommer. Meldingslyden på mobilen kan bli en forbannelse.

Internett, og den digitale hverdagen, er og blir en viktig arena for oss i fremtiden. Da må vi passe på at viktige verdier fra den virkelige verden følger oss videre inn i den digitale. At vi samlet jobber for å oppnå nok kunnskap om denne nye arenaen, samtidig som vi bidrar til å oppdra barn med den generell oppdragelse og folkeskikk (noe som for så vidt gjelder for mange voksne også) som forventes som et minimum.

Min oppfordring er klar og enkel: Ikke mobb. Bry deg om andre, og gjør noe der du kanskje ellers ville latt være å si ifra.

 

Av Thorstein Skårnes

Født 3.februar 1983 i Bergen. Vokste opp på Askøy, og er i dag bosatt i Os kommune. 1.vara til kommunestyret i Bjørnafjorden for Fremskrittspartiet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..